Sådan arbejde vi med ICDP i Rebild Dagpleje

Beskrivelse af ICDP, som pædagogisk arbejdsmetode i Rebild Dagpleje

I Rebild Dagpleje har vi valgt at arbejde med ICDP, som den grundlæggende pædagogiske arbejdsmetode. Fordi intet barn er et problem i sig selv. Når børn er i vanskeligheder, så har den voksne altid ansvaret.

Det er målet, at alle dagplejere er uddannet i ICDP, samt at alle dagplejepædagoger samt leder, er uddannet i og kan vejlede dagplejerne via ICDP

ICDP er en forkortelse af International Child Development Program, og er et pædagogisk program, der bygger på nyeste forskning inden for relations- og tilknytningsteorier. Kort fortalt går tilgangen ud på, at barnets trivsel og udvikling er afhængig af gode samspil og relationer med både børn og de nære voksne. Det handler om, som voksen, om at se barnet indefra og se sig selv udefra. Der er tale om et såkaldt sensitiveringsprogram (evnen til at kunne sætte sig i et andet menneskes sted), hvor målet er, at forbedre de voksnes evne til at møde børnene på deres egne præmisser, både på det følelsesmæssige plan og på det erkendelsesmæssige/kognitive plan.

Formålet med indsatsen er, at udvikle dagplejers relations kompetence med henblik på at forbedre samspil og relationer mellem den dagplejer og det enkelte barn, og at igangsætte læreprocesser i dagplejen, som kan bidrage til at kvalificere samspil og relationer i den enkelte dagpleje.

ICDP omfatter bl.a. brug af video. Dagplejerne kan alene eller sammen med kollegaer eller med dagplejepædagogen optage videosekvenser af deres pædagogiske praksis. Videosekvenserne kan dagplejer diskuterer og analyserer sammen med deres dagplejepædagog. Dagplejer kan også få respons på denne fra deres kollegaer. Dette er med henblik på at udvikle dagplejers pædagogiske relations kompetencer, og dermed i sidste ende at sikre børnenes udvikling og trivsel.

https://youtu.be/-6JBllnu7jM

 

 

 

Kontakt

Rebild Dagpleje
Hobrovej 110
9530 Støvring
Tlf. 99 88 78 03
Mail: dagplejen(at)remove-this.rebild.dk
(Obs.: (at) = @ når du skriver mailadressen)


Dagplejen kan kontaktes:
Mandag-torsdag  kl. 13.00-15.00
Fredag               kl. 12.30-14.00

Guldkorn

En lille sjov episode i et dagplejehjem. Dagplejer har to drenge, som bruger megen tid på at diskutere, hvis der er hvis. "Det er min", lyder det mange gange og dagplejer siger hver gang, at man skal dele. Hun og børnene skal bage en dag og børnene er med ude i det store skab for at finde en pose mel. Jonathan får øje på en pose chips på hylden og siger, at han vil smage. "Nej, det er min" siger dagplejeren, hvorpå den lille rod kigger på hende og siger bestemt; "vi skal jo dele".
Så næste gang vil dagplejeren tænke sig om en ekstra gang, inden hun svarer børnene.